BERITA AGRIKOMODITI 2023

Kuala Nerang: Lebih 200 peneroka FELDA Lubuk Merbau di sini, kecewa selepas mendakwa ditawarkan harga terlalu rendah bagi pembelian kayu getah oleh pihak pengurusan untuk proses penanaman semula ladang mereka.

Jelasnya, pihak pengurusan menawarkan untuk membeli kayu pokok getah milik mereka pada harga RM4,500 sehektar sedangkan nilai sebenar kayu berkenaan dianggarkan kira-kira RM11,000 sehektar.

"Nilai RM11,000 setiap hektar itu bukan rekaan kerana kami sendiri sudah membawa beberapa pihak bagi membuat penilaian. Jika kami dapat harga itu, maka bayaran yang boleh diperolehi setiap peneroka adalah lebih RM30,000 kerana masing-masing memiliki 3.2 hektar ladang.

"Sebaliknya jika kami bersetuju dengan harga ditawarkan pengurusan ladang, bayaran yang akan kami terima hanya kira-kira RM14,000 sahaja. Jumlah itu kemudian difahamkan akan ditolak pula hutang lapuk peneroka," katanya semalam.

Mohd Aman berkata, pihaknya berharap mereka diberi pilihan untuk menguruskan sendiri penebangan dan menjual kayu getah berkenaan kepada mana-mana pihak yang mampu menawarkan harga setimpal.

"Ketika kami melaksanakan proses penebangan pokok getah pertama kali pada tahun 2000, kami dibenarkan menjual kepada pihak luar. Tetapi kini, kami seolah-olah tidak mempunyai pilihan dan dikatakan mesti menjual kayu kepada pengurusan.

"Kami tak ada masalah untuk menjual, tetapi biar harganya berpatutan dan sesuai dengan nilai semasa. Lagi pun ketika ini rata-rata peneroka masih memiliki hutang mencecah belasan ribu ringgit. Jka pokok ditebang dapat dijual pada nilai sebenar, sudah tentu kalangan peneroka mampu bebas dari cengkaman hutang," katanya.

Beliau berkata, tawaran harga yang dibuat pengurusan dilihat amat tidak berpatutan ketika kos penanaman semula yang dikenakan sangat tinggi iaitu antara RM85,000 hingga RM90,000 sehektar.

"Sedangkan kalau kami melantik kontraktor luar untuk buat penanaman semula, kosnya dianggar kira-kira RM30,000 sahaja berbanding yang dibuat pihak pengurusan ladang.

"Disebabkan itu, kami amat berharap isu harga kayu ini diberi perhatian pihak berkaitan, beri kami kebebasan untuk membuat keputusan yang mendatangkan kebaikan," katanya.

Difahamkan, ketika ini telah ada sebahagian daripada lebih 400 peneroka kawasan itu menyatakan persetujuan untuk menerima harga ditawarkan pengurusan, manakala sebahagian lagi masih berusaha memperjuangkan harga lebih tinggi.

https://www.hmetro.com.my/amp/mutakhir/2023/09/1011588/kasihan-peneroka-harga-kayu-getah-terlalu-murah

 

Sumber : Harian Metro

KUALA LUMPUR, 19 Sept – Industri getah negara diunjurkan melonjak pada tahun-tahun akan datang susulan jalinan kerjasama dengan China yang semakin kukuh dalam bidang komoditi.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof berkata lawatan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim ke China pada Ahad lepas membuka peluang kepada peningkatan kerjasama dalam bidang komoditi dan industri berasaskan pertanian termasuk getah, minyak sawit, biodiesel, dan akses kemasukan produk pertanian Malaysia ke pasaran China.

Beliau berkata justeru, Kementerian Perladangan dan Komoditi juga merancang untuk mengadakan misi ke negara itu bagi membincangkan kerjasama dalam bidang yang boleh dikembangkan.

“Kalau dilihat dari segi getah, kita boleh mengetengahkan produk yang kita hasilkan, yang digunakan dalam bidang pembinaan iaitu produk yang dapat memastikan bangunan yang dibina tahan daripada gegaran gempa bumi misalnya,” katanya selepas merasmikan Hari Teknologi Lembaga Getah Malaysia (LGM) 2023 di sini, pada Isnin.

Mengulas mengenai produk inovasi getah itu, Fadillah yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata LGM bekerjasama dengan Pusat Penyelidikan Tun Abdul Razak (TARRC) untuk menghasilkan teknologi padu berasaskan produk galas getah seismik bagi menangani pergerakan struktur disebabkan perubahan suhu, atau perlindungan daripada gegaran akibat gempa bumi.

Beliau berkata antara struktur di Malaysia yang dibina menggunakan galas getah seismik ialah Jambatan Kedua Pulau Pinang, bangunan Akademi Hevea Malaysia Langkawi serta bangunan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) di Lahad Datu, Sabah.

LGM dan TARRC turut menjayakan penyelidikan yang dinamakan NaturalFR.


Produk getah yang dihasilkan menggunakan sebatian NaturalFR mempunyai sifat kalis api, rendah asap dan rendah toksik, dan telah digunakan untuk menghasilkan produk kalis api di pintu masuk beberapa stesen kereta api di United Kingdom.

Pada majlis yang sama, Fadillah turut menyaksikan sesi pertukaran dokumen iaitu Memorandum Perjanjian (MoA) antara LGM dengan Jupiter Solution, Natrab MFBI Enterprise dan Majlis Getah Malaysia (MRC) serta Perjanjian Kerjasama Pengkomersialan antara LGM dengan Majlis Getah Malaysia bagi mempromosikan inovasi LGM di dalam dan luar negara. – BERNAMA

 

https://umno-online.my/2023/09/19/kerjasama-malaysia-china-akan-lonjak-industri-getah-negara/

Sumber : Umno Online

SUNGAI BULOH: Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK) akan meneroka potensi kerjasama dengan China khususnya membabitkan teknologi berasaskan getah yang boleh digunakan secara meluas dalam industri pembinaan.

Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof, berkata industri getah tempatan memiliki penyelidikan tertentu untuk diguna pakai dalam sektor pembinaan termasuk kerjasama Lembaga Getah Malaysia (LGM) dan Tun Abdul Razak Research Centre (TARRC) telah menghasilkan teknologi padu berasaskan produk galas getah seismik.

Katanya, teknologi berkenaan direka untuk menangani pergerakan struktur disebabkan oleh perubahan suhu, atau dipasang pada struktur binaan sebagai perlindungan daripada gegaran akibat gempa bumi.

"Saya akan melaksanakan misi perdagangan ke China sebagai susulan daripada perbincangan Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama Premier China, Li Qiang sempena lawatan rasmi Perdana Menteri ke negara berkenaan Ahad lalu.

"Antara perkara yang akan dibawa ke sana antaranya adalah hasil produk kita berasas getah untuk diadaptasi ke atas sektor pembinaan," katanya kepada media selepas merasmikan Hari Teknologi LGM 2023 di sini, hari ini.

Dalam lawatan rasmi Perdana Menteri ke China, Anwar berkata, Malaysia dan China bersetuju meningkatkan kerjasama dalam bidang komoditi dan industri berasaskan pertanian seperti minyak sawit, getah, biodiesel, durian, keterjaminan makanan dan akses kemasukan produk pertanian Malaysia ke pasaran China.

Mengulas lanjut, Fadillah yang juga Menteri KPK berkata, LGM dan TARRC telah berjaya menghasilkan penyelidikan dikenali NaturalIFR, di mana produk getah yang dihasilkan menggunakan sebatian NaturalIFR memiliki sifat kalis api serta rendah asap dan toksik.

Katanya, penyelidikan itu menghasilkan produk kalis api di pintu masuk beberapa stesen keretapi di United Kingdom (UK).

"Kerjasama LGM dan TARRC juga telah menghasilkan teknologi padu berasaskan produk galas getah seismik. Antara struktur di Malaysia yang dibina menggunakan galas getah seismik adalah Jambatan Kedua Pulau Pinang, bangunan Akademi Hevea Malaysia Langkawi serta bangunan Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) di Lahad Datu, Sabah yang dihasilkan oleh syarikat pembuat produk getah tempatan," katanya.

Dalam pada itu, Fadillah menggesa supaya peserta industri getah termasuk pekebun kecil melakukan perubahan dalam aspek cara kerja.

Katanya, peserta industri berkaitan perlu mengamalkan amalan pertanian yang baik bagi meningkatkan produktiviti dan hasil berasaskan getah.

"Yang penting adalah industri, pekebun kecil dan kerajaan perlu cari kaedah untuk tingkatkan produktiviti, hasil getah tidak kira getah kering, susu getah atau produk hiliran yang mana dapat tingkatkan pendapatan negara dan rakyat," katanya.

Selain merasmikan Hari Teknologi LGM, Fadillah turut merasmikan aplikasi PAT-G Digital yang memanfaatkan lebih 262,000 pekebun kecil getah.

PAT-G Digital yang dibangunkan LGM membolehkan agensi itu membangunkan pangkalan data pekebun kecil getah yang lebih komprehensif, memudahkan pekebun kecil membuat permohonan PAT-G, dan mempercepatkan penyaluran bantuan kerajaan secara automatik kepada pekebun kecil getah.

 

https://www.bharian.com.my/bisnes/lain-lain/2023/09/1154568/kerjasama-malaysia-china-lonjak-industri-getah-negara

 

Sumber : Berita Harian

Pada 19 Ogos lalu, Yayasan Pemuliharaan Hijau Minyak Sawit Malaysia (MPOGCF) menganjurkan sambutan Hari Orang Utan Sedunia bertemakan 'Mereka Juga Warga Malaysia' (The Other Malaysians) bertempat di Zoo Negara.

Sambutan di Zoo Negara ini kesinambungan daripada tajaan MPOGCF berjumlah RM1.1 juta untuk Projek Naik Taraf Pameran Orang Utan Borneo pada tahun lalu.

Acara Fun Walk, Night Camp dan Grow and Glow sempena sambutan itu mendapat sambutan luar biasa daripada masyarakat Malaysia biarpun julung kali dianjurkan MPOGCF yang baharu berusia tiga tahun.

Sambutan luar biasa ini isyarat jelas dan tanda sokongan warga Malaysia kepada usaha pihak tertentu termasuk industri sawit memulihara Orang Utan daripada pupus.

Terdapat tiga spesies Orang Utan iaitu Orang Utan Borneo (Pongo pygmaeus), Orang Utan Sumatran (P abelii) dan Orang Utan Tapanuli (P tapanuliensis).

Ketiga-tiga spesies ini hanya boleh ditemui di Malaysia dan Indonesia, dua negara menguasai 80 peratus pengeluaran minyak sawit global.

Orang Utan Borneo terdapat di Sabah, Sarawak dan Kalimantan, Indonesia manakala Sumatran dan Tapanuli terdapat di bahagian utara wilayah Sumatera, Indonesia.

Orang Utan dan satu lagi spesies haiwan liar hanya terdapat di Borneo iaitu gajah Borneo (Borneo pygmy) mempunyai hubungan signifikan dengan industri sawit khususnya Sabah sebagai pengeluar terbesar minyak sawit.

Populasi Orang Utan Borneo di Sabah dilaporkan stabil sepanjang 15 tahun atau antara 2002 hingga 2017 dengan populasi dianggarkan 11,000 ekor berdasarkan kajian Tabung Hidupan Liar Sedunia (WWF) pada 2019.

Laporan sama juga menyatakan populasi mamalia itu di hutan berdekatan ladang sawit menunjukkan trend penurunan membimbangkan iaitu berkurang 30 peratus dalam tempoh 15 tahun itu.

Gajah Borneo ialah sub-spesies gajah Asia terdapat di Semenanjung dan berdasarkan rekod Jabatan Hidupan Liar Sabah (SWD), populasinya sekitar 1,500 ekor. Dua haiwan ini disenarai kategori kritikal terancam oleh Kesatuan Antarabangsa untuk Pemuliharaan Alam Sekitar (IUCN).

Sepanjang 2022, minyak sawit mentah (CPO) dihasilkan Sabah ialah 4.29 juta tan, menjadikan ia kekal sebagai pengeluar utama minyak sawit mentah di Malaysia walaupun keluasan tanaman sawit 1.51 juta hektar di belakang Sarawak.

Sabah juga negeri kaya kepelbagaian flora dan fauna, sekali gus keistimewaan ini menjadi penyumbang utama pengiktirafan Malaysia sebagai antara 12 negara mega kepelbagaian di dunia.

Tidak hairan apabila sektor perladangan sawit di Sabah sering menjadi sasaran kritikan dan serangan 'kumpulan hijau' antarabangsa dan negara Barat dengan label ancaman terbesar Orang Utan dan gajah Borneo.

Produk sawit Malaysia seperti minyak sawit dan produk berasaskan minyak sawit (hiliran) di eksport ke seluruh dunia dan menjadi penyumbang penting Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

Industri sawit Malaysia membantu negara ketika pandemik COVID-19 pada 2020 dengan lonjakan nilai eksport berjumlah RM73.25 bilion, RM108.52 bilion pada 2021 dan RM137.89 bilion pada 2022.

Nilai eksport minyak sawit sahaja untuk suku pertama tahun ini berjumlah RM10 bilion berbanding RM9.5 bilion dalam tempoh sama tahun lalu.

Eksport minyak sawit menjadi penyumbang kedua terbesar ekonomi Sabah selepas petroleum dengan nilai eksport bernilai RM21.1 bilion pada 2022.

Kepentingannya sebagai pemacu ekonomi dan pembangunan negara menjadikan kerajaan 'sensitif' terhadap usaha memburuk-burukkan industri sawit dengan tuduhan tidak tepat serta maklumat ditokok tambah termasuk mengaitkan Orang Utan dan gajah Borneo.

Justeru, kerajaan memperkenalkan dasar menjadikan minyak sawit Malaysia sebagai produk lebih hijau dengan keutamaan kepada kelestarian alam sekitar bermula peringkat huluan (penanaman), pertengahan (penapisan) dan hiliran (produk berasaskan sawit).

Kerajaan juga mewujudkan Dasar Tiada Penebangan Hutan, Tanah Gambut dan Eksploitasi (NDPE) dikuat kuasa sejak 2019 bagi menjadikan penanaman sawit lebih mampan.

Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) diwajibkan termasuk kepada pekebun kecil bermula 2020 bagi memastikan Industri sawit Malaysia menghasilkan Kelulusan Minyak Sawit Mampan Diasingkan (CSPO) mengikut keperluan pengguna antarabangsa.

Usaha ini terbukti berkesan apabila Institut Sumber Dunia (WIR) dalam laporan terbaharu mengakui sektor perladangan sawit bukan lagi penyebab utama penebangan hutan.

Laporan disiarkan Pemerhati Hutan Global (GFW) itu menyatakan, jumlah kehilangan hutan di Malaysia menunjukkan penurunan drastik sejak 2017 dan kehilangan hutan primer di Malaysia berkurang sebanyak 70 peratus antara 2014 dan 2020. 

Kawalan ketat kerajaan dan sokongan pihak industri sawit kepada usaha pemuliharaan alam sekitar dipercayai mempengaruhi populasi Orang Utan dan gajah Borneo di Sabah.

Mengambil kira kaji selidik terakhir hampir berusia 10 tahun dan keperluan data serta statistik terkini demi kelangsungan industri, MPOGCF mengambil inisiatif menjalankan Survei Populasi Orang Utan dan Gajah Borneo dengan tajaan dana RM2.5 juta.

Kaji selidik populasi Orang Utan akan dijalankan sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) iaitu HUTAN selama dua tahun (2023 hingga 2025) dengan tajaan dana RM1.3 juta.

Antara kaedah bakal digunakan ialah tinjauan udara menggunakan helikopter bagi mengira sarang Orang Utan di atas pokok khususnya di hutan tebal.

Universiti Malaysia Sabah (UMS) menerusi Institut Biologi Tropika dan Pemuliharaan pula menjalankan Kaji Selidik Populasi Gajah Borneo selama tiga tahun (2023-2026) dengan tajaan dana berjumlah RM1.2 juta.

Pemakaian Kolar Satelit pada gajah adalah kaedah akan diguna pakai dan menjadi cara konvensional dipraktikkan di seluruh dunia.

Pemangku Pengurus Besar MPOGCF, Hairulazim Mahmud berkata, hasil kaji selidik ini akan diangkat sebagai dokumen rasmi untuk kerajaan memperbetulkan persepsi negatif terhadap industri sawit.

Katanya, hasil kaji selidik juga bagi membantu Jabatan Hidupan Liar Sabah dan penggiat utama industri sawit menilai semula keberkesanan pemuliharaan serta menambah baik pendekatan alam semula jadi untuk melindungi kepelbagaian bio dan pembangunan ekonomi.

 

https://www.bharian.com.my/rencana/lain-lain/2023/09/1154465/industri-sawit-bukan-punca-orang-utan-gajah-borneo-pupus

 

Sumber : Berita Harian

GUA MUSANG – Masyarakat Orang Asli Kampung Kelaik, Pos Blau di sini, menggesa kerajaan negeri supaya segera mewartakan tanah adat komuniti itu selepas ada pihak tertentu didakwa melakukan penerokaan tanah bagi tujuan perladangan durian, kelapa sawit dan aktiviti perlombongan.

Timbalan Pengerusi Jaringan Kampung Orang Asli Kelantan (JKOAK), Nasir Dollah berkata, sudah tiba masanya, kerajaan membuat perancangan ke arah pewartaan tanah Orang Asli kerana pengiktirafan tanah akan memberi jaminan ia tidak di­ceroboh oleh pihak luar.

Menurutnya, mengikut Akta Orang Asli 1954 atau Akta 134 (Pindaan 1974) hanya membenarkan pihak kerajaan merizabkan sesebuah kawasan rayau untuk Orang Asli mencari makanan dan penempatan.

“Akta itu dilihat tidak memperuntukkan pemilikan tanah secara persendirian, malah menafikan hak Orang Asli untuk memiliki tanah secara peribadi.

“Apabila tiada hitam putih, sudah tentu kawasan yang kita anggap tanah Orang Asli itu akan diambil pada bila-bila masa. Kalau kita lihat di negeri lain, sudah ada pewartaan,” katanya di sini semalam.

Seorang penduduk, Uda Busu, 42, pula mendakwa, situasi itu menyebabkan mereka berdepan kekurangan sumber makanan dan hasil hutan selepas kawasan penempatan sudah dikelilingi ladang durian, kelapa sawit dan kebun sayur.

Katanya, penduduk di kawasan itu kini tinggal hampir 100 orang selepas ada dalam kala­ngan mereka membuat keputusan untuk berpindah akibat pe­nempatan semakin mengecil dan terhimpit.

“Kalau tanah tempat tinggal kami diwartakan, tidak akan timbul masalah, tetapi sekarang kami dilayan seperti orang asing.

“Kami pun rakyat Malaysia, pihak berwajib sepatutnya ­datang berjumpa untuk berbincang sebelum memberi kebenaran kepada mana-mana pihak untuk mengusahakannya,” ujar Uda.

Rakannya, Billy Ibrahim, 39, pula berkata, dia risau memikirkan nasib penduduk di penempatan terbabit dan memohon agar pewartaan tanah adat mereka diselesaikan segera.

Katanya, penduduk tidak menerima sebarang notis awal berkenaan pembukaan ta­nah di kawasan mereka dan hanya mengetahui projek tersebut telah dilaksanakan di penempatan itu.

 

https://www.kosmo.com.my/2023/09/19/orang-asli-dakwa-tanah-adat-diteroka-tanam-durian-kelapa-sawit/

 

Sumber : Kosmo