BERITA KAYU-KAYAN 2024

Kuala Lumpur: Kementerian Perladangan dan Komoditi (KPK), menerusi Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB), mensasarkan nilai eksport industri perkayuan mencecah RM28 bilion menjelang 2030.

Menteri Perladangan dan Komoditi Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, pada 2023, industri perkayuan di Malaysia menyumbang RM21.8 bilion kepada pendapatan eksport negara dengan produk berasaskan kayu dari Malaysia dieksport ke lebih 173 negara.

Namun begitu, kata beliau, sama seperti industri agrikomoditi yang lain, prestasi industri perkayuan juga terkesan akibat isu dan cabaran yang dihadapi baik di dalam negara mahupun di peringkat antarabangsa.

"Antara isu dan cabaran adalah seperti ketegangan geopolitik, dasar perlindungan perdagangan oleh negara pengimport, persepsi negatif serta persaingan dengan negara-negara pengeksport produk kayu di dunia.

"Susulan itu, nilai eksport kayu dan produk berasaskan kayu jatuh 13.3 peratus pada 2023 berbanding dengan tahun sebelumnya manakala kuantiti pula menurun dengan kadar 4.2 peratus pada tempoh yang sama," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2023 (APC 2023), pelancaran Polisi Keselamatan Siber MTIB dan Sambutan Hari Raya Aidilfitri di Dewan Persidangan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, di sini, hari ini.

Johari berkata, satu daripada sebab kemerosotan eksport industri perkayuan ialah kedudukan ekonomi Amerika Syarikat (AS) yang tidak menentu menyebabkan permintaan berkurangan.

"Justeru, saya amat menggalakkan KPK dan MTIB untuk terus bekerjasama dengan pihak industri dalam menangani cabaran-cabaran global.

"Ia bagi memastikan hala tuju pembangunan industri kayu negara adalah selari dengan sasaran yang sudah ditetapkan.

"Dasar Agrikomoditi Negara (DAKN) 2021-2030 dan Pelan Strategik Industri Perkayuan Negara (NTISP) 2021-2025 menyasarkan supaya nilai eksport industri perkayuan dapat mencapai RM28 bilion manakala nilai pasaran domestik mencapai RM20 bilion menjelang 2025," katanya.

Sementara itu, kata beliau, keselamatan siber adalah sangat penting bagi setiap kementerian termasuk KPK dan agensi-agensi di bawah seperti MTIB, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Lembaga Getah Malaysia (LGM).

Johari berkata, pada masa ini, penggodam bukan sahaja mensasarkan bank namun turut menyerang agensi kerajaan dan syarikat.

"Mungkin bank susah dia (penggodam) nak godam sebab bank banyak laburkan sistem 'firewall' yang begitu mahal, susah dan sangat kompleks untuk digodam.

"Dulu, apabila cerita pasal keselamatan siber ini kita fikirkan membabitkan bank. Sekarang tak boleh, semua kena buat persediaan.

"Ia termasuklah mana-mana agensi kerajaan seperti MTIB, MPOB, LGM dan anak syarikat di bawahnya.

Ini juga termasuk kepada syarikat besar di luar sana sangat penting kita pastikan keselamatan siber ini mesti di tahap sangat tinggi," katanya.

 

https://www.hmetro.com.my/bisnes/2024/04/1083602/nilai-eksport-industri-perkayuan-cecah-rm28-bilion-menjelang-2030-johari

 

Sumber : Harian Metro

KUALA LUMPUR – Nilai eksport kayu dan produk berasaskan kayu merosot sebanyak 13.3 peratus pada tahun 2023 berbanding dengan tahun sebelumnya.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, kuantiti pengeluaran juga merosot 4.2 peratus bagi tempoh yang sama.

“Kemerosotan itu berlaku ada dua, tiga sebab. Salah satu sebab adalah kedudukan ekonomi Amerika Syarikat pun tidak menentu, jadi permintaan berkurangan.

“Dahulu, kita punya eksport hampir mencecah 40 peratus industri perkayuan, termasuklah produk-produk kayu kita pergi ke Amerika Syarikat, jadi bila itu berlaku, maka terjejaslah sedikit kita punya eksport.

“Paling penting, saya nak pastikan bahawa kita mesti ada kualiti, kredibiliti apabila menghasilkan produk-produk kayu-kayan kita dalam negara kita..mestilah asli dimana bahan itu datang daripada Malaysia.

Kalau import pun, sebahagian besar komponen mesti datang dari Malaysia, barulah boleh kata yang ia sebagai produk Malaysia,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas majlis Anugerah Perkhidmatan Cemerlang 2023 (APC 2023), pelancaran Polisi Keselamatan Siber MTIB dan Sambutan Hari Raya Aidilfitri di Dewan Persidangan Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia, di sini, hari ini.

Katanya, penekanan harus diberikan kepada semua industri perkayuan supaya tahap pematuhan dan pengeluaran produk berasaskan kayu dapat dicapai, sekali gus meningkatkan kepercayaan pembeli.

Sementara itu, Johari berkata, kementeriannya menerusi Lembaga MTI mensasarkan nilai eksport industri perkayuan mencecah RM28 bilion menjelang 2030.

Jelas beliau, industri perkayuan di Malaysia menyumbang RM21.8 bilion kepada pendapatan eksport negara dengan produk berasaskan kayu dari Malaysia dieksport ke lebih 173 negara.

Dalam perkembangan lain, Johari turut menegaskan keselamatan siber adalah sangat penting bagi setiap kementerian termasuk KPK dan agensi-agensi di bawah seperti MTIB, Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) dan Lembaga Getah Malaysia (LGM).

Johari berkata, pada masa ini, penggodam bukan sahaja mensasarkan bank namun turut menyerang agensi kerajaan dan syarikat.

“Mungkin bank susah dia (penggodam) nak godam sebab bank banyak laburkan sistem ‘firewall’ yang begitu mahal, susah dan sangat kompleks untuk digodam.

“Dulu, apabila cerita pasal keselamatan siber ini kita fikirkan membabitkan bank. Sekarang tak boleh, semua kena buat persediaan,” pesannya. – KOSMO! ONLINE

 

https://www.kosmo.com.my/2024/04/25/eksport-kayu-malaysia-merosot-13-peratus-johari/

 

Sumber : Kosmo