BERITA SAWIT 2024

PETALING JAYA: Ekuiti Nasional Berhad (Ekuinas) melabur sebanyak RM37 juta dalam Mizou Holdings Sdn Bhd (Mizou), sebuah syarikat bumiputera yang berfokus kepada pembangunan jentera perindustrian bagi industri minyak sawit.

Ini menandakan pelaburan kedua bagi Ekuinas di bawah Dana Asas yang berjumlah RM100 juta, yang memberi tumpuan kepada syarikat-syarikat peringkat pertengahan dengan pertumbuhan tinggi.

Ketua Pegawai Eksekutif Ekuinas, Datuk Syed Yasir Arafat Syed Abd Kadir berkata, melalui pelaburan tersebut, Ekuinas berpeluang membangunkan sektor perladangan bersama Mizou.

Katanya, syarikat tersebut menawarkan penyelesaian inovatif khususnya bagi industri minyak sawit huluan dengan peluang untuk berkembang dan menyokong bidang pertanian lain.

“Kami amat menghargai visi, keupayaan dan kesungguhan para pengasas syarikat untuk meningkatkan produktiviti rantaian nilai ladang kelapa sawit huluan dan kami bangga dapat turut serta di dalam usaha ini bersama Mizou.

“Permintaan pasaran semakin kukuh untuk penjenteraan dalam industri tempatan dan serantau memandangkan keupayaan dan impak jentera-jentera dalam meningkatkan produktiviti serta mengurangkan kos pengeluaran.

“Kejayaan Mizou mengkomersialkan traktor-traktor ciptaan mereka dan sokongan daripada syarikat-syarikat peneraju dalam industri perladangan kelapa sawit mencerminkan kemampanan produk dan juga perniagaan Mizou dan ini mengunjurkan prospek masa depan yang cerah bagi Mizou,” katanya dalam kenyataan.

Sementara itu, Pengarah Urusan Mizou, Shamshuri Abdul Majid berkata, pelaburan ini akan membolehkan syarikat mengukuhkan kedudukan sebagai peserta yang mengkhusus dalam tawaran jentera perladangan kelapa sawit yang sesuai untuk semua permukaan tanah atau ladang kelapa sawit.

“Keperluan sektor minyak sawit sentiasa berubah, kami mengambil peluang dalam peralihan atau trend ke arah penjenteraan dan peralatan mekanikal yang diperlukan oleh peserta perladangan tempatan dan asing,” ujarnya. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/ekonomi/2024/05/ekuinas-labur-rm37-juta-dalam-pemaju-jentera-industri-minyak-sawit/

 

Sumber : Utusan

SEORANG menteri baru-baru ini cadangkan Malaysia perkenal ‘diplomasi orang utan’ kepada negara-negara pembeli sawit. Sasarannya ialah Kesatuan Eropah, India dan China.

Kata menteri tadi, orang utan boleh dijadikan hadiah kepada rakan dagang selain mengukuhkan hubungan luar.

Merak Jalanan lihat langkah ini sebenarnya ingin meniru China dan Australia yang menjadikan haiwan unik mereka iaitu panda dan beruang koala sebagai duta diplomasi.

Namun, Merak Jalanan berpendapat orang utan tak patut jadi barang dagangan. Bagi Barat, orang utan adalah simbol kezaliman.

Kononnya pembukaan ladang kelapa sawit khususnya di Borneo adalah dosa besar terhadap habitat makhluk mirip manusia tersebut.

Menurut WWF Malaysia, populasi orang utan di Borneo adalah 104,000 ekor dengan sekitar 13,000 ekor tinggal di hutan Sabah dan Sarawak.

Jumlah tersebut adalah besar berbanding 2,400 ekor panda dimiliki China. Pun begitu, China tetap meminjamkan panda mereka kepada beberapa negara lain seperti Britain, Amerika Syarikat, Jepun dan Jerman.

Di Malaysia, dua panda bernama Xing Xing dan Liang Liang sudah berada di sini sejak 2014. Ia sepatutnya dipulangkan kepada China pada 20 Mei ini, namun Malaysia bercadang untuk melanjutkan program tersebut.

Diplomasi panda China lebih sebagai tanda persahabatan. Tetapi cadangan menteri tadi kedengaran bersifat transaksi. Ia sama seperti ungkapan, kamu beli sawit dan dapat orang utan.

Merak Jalanan percaya niat menteri itu baik. Dia mahu jualan sawit melonjak sekali gus melawan kempen No Palm Oil pihak Barat. Sungguhpun begitu, biarlah orang utan kekal di sini.

Merak Jalanan anggap orang utan lebih istimewa daripada panda dan koala kerana DNAnya hampir 97 peratus DNA manusia.

Jadi jangan terkejut kalau Zoo Atlanta di AS menyediakan komputer skrin sentuh yang digunakan oleh dua ekor orang utan Sumatera di situ untuk bermain.

 

https://www.sinarharian.com.my/ampArticle/664990

 

Sumber : Sinar Harian

New Delhi: India mengimport 285,829 tan minyak sawit dari Malaysia pada April, menyumbang 21.6 peratus daripada jumlah import minyak sayuran negara pada bulan tersebut.

Import dari Malaysia terdiri daripada 50,181 tan olein sawit yang ditapis, diluntur dan dinyahbau (RBD) dan 227,649 tan minyak sawit mentah (MSM).

Import minyak makan India pada April sebanyak 1.3 juta tan, meningkat hampir 13.5 peratus daripada jumlah pada bulan sebelumnya, menurut data yang dikeluarkan oleh kumpulan industri Solvent Extractors' Association of India (SEA) pada Selasa.

Bahagian minyak sawit untuk import pada bulan lepas sebanyak 52 peratus.

 

https://www.hmetro.com.my/bisnes/2024/05/1090669/india-import-285829-tan-minyak-sawit-malaysia#google_vignette

 

Sumber : Harian Metro

KUCHING, 14 Mei: Kerajaan Sarawak telah memperuntukkan RM30 juta kepada Lembaga Penyatuan dan Pemulihan Tanah Sarawak (SALCRA) bagi menghasilkan makanan haiwan ternakan berkualiti tinggi dan murah berasaskan sisa sawit.

Menteri Industri Makanan, Komoditi dan Pembangunan Wilayah Sarawak, Dato Sri Dr Stephen Rundi Utom berkata, dana berkenaan digunakan untuk pembinaan kilang di Lubok Antu dan Saratok yang mengeluarkan makanan ternakan.

“Usaha ini sebahagian daripada strategi lebih luas untuk menangani kos makanan ternakan yang meningkat dengan menggunakan sisa pertanian.

“Ini selaras dengan komitmen Kerajaan Sarawak untuk memajukan ekonomi hijau dan kitaran, seterusnya mempromosikan amalan pertanian lestari di seluruh wilayah,” kata beliau semasa sesi penggulungan kementeriannya pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak di sini hari ini.

Sementara itu, Stephen Rundi memaklumkan Perbadanan Pembangunan Ekonomi Sarawak (SEDC) pula akan menghasilkan makanan ternakan lembu dalam bentuk pelet berasaskan sisa sawit.

Kata beliau, sebuah kilang baru di Sibu dijangka akan mula beroperasi tahun ini dan mampu menghasilkan kira-kira 3,200 tan metrik makanan ternakan setiap tahun.

“Bagi pembinaan kilang di Lubok Antu, (prosesnya) berada di landasan yang betul dengan pengeluaran tahunan dijangka sebanyak 13,500 tan metrik bermula pada suku kedua 2025.

“Bagi kilang makanan ternakan ruminan di Saratok, pemasangan mesin dan peralatan dijangka selesai pada suku ketiga tahun ini.

“Kilang ini mempunyai kapasiti untuk menghasilkan 20,000 tan metrik pelet sawit untuk makanan ternakan ruminan setiap tahun,” katanya. – TVS

 

https://www.tvsarawak.my/2024/05/14/sarawak-belanja-rm30-juta-hasilkan-makanan-ternakan-berasas-sisa-sawit/

 

Sumber : TV Sarawak

Kementerian Perladangan dan Komoditi hari ini mengumumkan pelancaran Pelan Tindakan Strategi Pensijilan Minyak Sawit Mampan Malaysia (MSPO) 2024 hingga 2026.

Tiga strategi utama itu untuk membina skim pensijilan kemampanan yang teguh dan boleh dipercayai; memastikan pematuhan pemain industri dan menambah nilai kepada skim pensijilan MSP); serta memperluaskan pengiktirafan dan penerimaan MSPO, kata Timbalan Ketua Setiausaha (Perancangan Strategik dan Pengurusan) Kementerian Perladangan dan Komoditi Abdul Hadi Omar.

"Saya harap MSPO dapat terus menerajui industri ini dan pihak kerajaan akan sentiasa memberikan kerjasama agar kita dapat menjulang imej industri sawit negara ke satu tahap yang lebih tinggi di persada antarabangsa," katanya pada majlis ulang tahun ke-10 MSPO di DoubleTree by Hilton Kuala Lumpur petang tadi.

MSPO dahulunya dikenali sebagai Majlis Pensijilan Minyak Sawit Malaysia (MPOCC). Ia skim pensijilan kebangsaan untuk ladang kelapa sawit, kebun kecil bebas dan terancang serta kemudahan pemprosesan minyak sawit.

Sementara itu, Abdul Hadi berkata MSPO mesti menumpukan perhatiannya kepada tiga isu.

Pertama, MSPO mesti dinamik dalam dunia yang berubah keutamaannya. Kerajaan akan memastikan skim pensijilan itu terus ditambah baik untuk kekal relevan, katanya.

Piawaian MSPO 2.0 adalah inisiatif kewibawaan pensijilan dengan mengambil kira nilai pemuliharaan yang tinggi, penilaian impak sosial dan pengiraan pelepasan gas rumah hijau sambil menangani isu buruh paksa dan buruh kanak-kanak, tambahnya.

Kedua, sesi penglibatan yang berkesan mesti diadakan dengan pihak berkepentingan seperti penggubal dasar, persatuan pengguna, pertubuhan bukan kerajaan dan usahawan untuk meningkatkan kesedaran tentang inisiatif dan komitmen negara.

Akhir sekali, semua produk minyak sawit yang diperakui MSPO mesti memaparkan logo skim itu tidak kira sama ada ia dijual di peringkat tempatan atau antarabangsa.

Bercakap mengenai penjenamaan semula MSPO, kata Abdul Hadi ia strategi pemasaran untuk memperkasakan skim berkenaan di peringkat dalam negara dan antarabangsa.

"Semoga MSPO akan meneruskan kecemerlangan dan membantu menabur bakti kepada ekonomi serta kemajuan industri minyak sawit negara," katanya lagi.

 

https://m.malaysiakini.com/news/705386#google_vignette

 

Sumber : Malaysia Kini