BERITA UMUM 2024

PUTRAJAYA: Sistem kutipan cukai yang diamalkan di negara ini adalah bagi mengelak kerajaan berdepan dalam keadaan terus berhutang atau meminjam dana daripada luar negara.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani, berkata kerajaan perlu mengambil tindakan drastik supaya negara tidak terjejas akibat hutang sehingga mendatangkan risiko kepada generasi akan datang.

"Tetapi ada juga pengusaha di luar sana mengambil kesempatan untuk mengelak daripada membayar cukai.

"Sebab itu mana-mana agensi kerajaan yang terbabit secara langsung mengutip hasil untuk negara, sebenarnya hasil kita kutip bukan untuk kita, tetapi kutip hasil untuk negara dan generasi akan datang," katanya.

Beliau berkata demikian pada sesi soal jawab Himpunan Aspirasi MADANI Rakan Pembimbing Perkhidmatan Awam di sini, hari ini.

Himpunan itu disempurnakan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Terdahulu, seorang peserta himpunan itu bertanya mengenai langkah kerajaan menambah bilangan pembayar cukai berbanding meningkatkan kadar cukai sedia ada.

Mengulas lanjut, Johari berkata, pelbagai usaha yang dilaksanakan kerajaan tidak akan bertahan lama jika negara hanya bersandarkan kepada hutang.

Dalam pada itu, katanya, sesebuah jabatan atau agensi perlu melaksanakan perubahan dan menjadi lebih bertanggungjawab, konsisten dan berdisiplin.

"Saya mempunyai pengalaman di Kementerian Kewangan selama 22 bulan, saya bersetuju dalam soal konteks kita kena meningkatkan pendapatan kerajaan.

"Tetapi dalam proses kita meningkatkan pendapatan kerajaan ini, kita mesti berlaku adil dan saksama kepada mereka yang mengadu mengenai sistem percukaian kita," katanya.

 

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/06/1258636/sistem-cukai-bantu-elak-negara-daripada-terus-berhutang-johari

 

Sumber : Berita Harian

KUALA LUMPUR: Menteri Perladangan dan Komuniti, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, perlu ada koordinasi yang baik antara pihak kerajaan dan pemaju untuk memastikan pembangunan dapat dilaksanakan dengan lancar. 

Sehubungan itu, beliau yang juga Ahli Parlimen Titiwangsa, mencadangkan supaya perbincangan terus diadakan antara pihak berkepentingan bagi mengatasi masalah pembangunan terbantut disebabkan pemaju dan masalah pemilikan tanah.

“Kegagalan pemaju untuk melaksanakan pembangunan yang telah lama ditangguhkan, telah mendapat bantuan daripada pihak berkuasa.

“Namun, pemaju tersebut dilihat kekurangan dana dan tidak mampu melaksanakan projek tersebut.

“Perdana Menteri dan pihak berkuasa perlu mengambil pendirian dan tindakan yang sesuai untuk menyelesaikan isu ini,” katanya ketika mengadakan Majlis Rumah Terbuka Parlimen Titiwangsa di sini, hari ini. 

Katanya, masalah yang timbul akibat pembangunan di Sungai Baru, berkait dengan kegagalan pemaju untuk mengembalikan penduduk ke unit asal.

Sebelum ini, akhbar melaporkan, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mengarahkan supaya projek pembangunan semula kawasan di Kampung Sungai Baru, di sini, tidak ditangguhkan lagi selepas ia sudah tertangguh sejak enam tahun lalu. 

Mengulas lanjut, Johari berkata, pembangunan di kawasan itu tergendala susulan terdapat lima peratus pemilik pangsapuri belum berpindah, manakala 95 peratus sudah berpindah dan menunggu rumah baharu daripada pemaju.

Sehubungan itu, Johari mencadangkan untuk menyerahkan tanah kepada syarikat atau agensi kerajaan jika pemaju tidak dapat melaksanakan projek pembangunan.

“ Keharusan untuk memulakan projek tersebut dengan tindakan merobohkan bangunan kosong yang sudah ditinggalkan untuk menghindari masalah dan isu-isu tambahan.

“ Saya mendesak kepada Kementerian WIlayah, DBKL dan pemaju untuk memulakan projek tersebut dengan merobohkan bangunan kosong,” ujarnya. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/nasional/2024/04/perlu-ada-hubungan-baik-antara-kerajaan-pemaju-johari/

Sumber : Utusan

KUALA LUMPUR: Kerajaan meminta pemaju projek pembangunan semula kawasan di Kampung Sungai Baru di sini, menyerahkan semula tanah berkenaan kepada pihak lebih layak jika tidak lagi mampu meneruskan pembangunan di situ.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, beliau mendapati kawasan terbabit masih belum dibangunkan walaupun 95 peratus penduduk di situ sudah berpindah sejak enam tahun lalu.

“Walaupun sudah berkali-kali perbincangan dilakukan dengan pemaju tetapi langsung tidak ada perkembangan berhubung perkara itu kerana mendapati syarikat terbabit kemungkinan berdepan masalah kewangan,” kata beliau pada Majlis Rumah Terbuka Parlimen Titiwangsa di sini semalam.

Oleh itu, kata Johari, beliau mencadangkan pihak tersebut menyerahkan kembali tanah itu kepada syarikat atau agensi kerajaan yang lebih berwibawa untuk menyiapkan projek di situ.

Berikutan projek pemba­ngunan belum dilaksanakan, Ahli Parlimen Titiwangsa itu berkata, bangunan yang berada di situ bertukar menjadi tempat masalah sosial seperti ‘pusat’ menghisap dadah.

“Hari ini kalau kita te­ngok Kampung Sungai Baru, masyarakat sudah pindah dan bangunan pun kosong. Sudah jadi macam pusat orang datang hisap dadah di dalamnya.

“Jadi saya nak desak Jabatan Wilayah Persekutuan dan juga Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) serta pemaju, kalau tak boleh buat agar serahkan semula sebab orang tunggu lama.

“Mereka (penduduk) sudah korbankan rumah mereka tetapi dia tak dapat balik rumah mereka. Jadi saya akan terus pastikan projek ini mesti dimulakan. Untuk menunjukkan ia dimulakan, kena roboh dulu blok-blok yang telah dikosongkan supaya tidak ada isu yang berbangkit dalam kawasan berkenaan,” katanya.

Isu pengambilan tanah Kampung Sungai Baru membabitkan 67 unit rumah teres dan 14 blok pangsapuri untuk diba­ngunkan semula dimulakan sejak tahun 2016. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/berita/2024/04/projek-kampung-sungai-baru-tertangguh/

 

Sumber : Utusan

Kota Bharu: Kira-kira 99.9 peratus banduan di negeri ini mendapat kerja dalam pelbagai sektor di bawah program Corporate Smart Internship (CSI).

Pengarah Penjara negeri, Mat Yaacob berkata, kesemua banduan atau dipanggil sebagai prospek itu terdiri daripada mereka yang menjalani Sistem Parol dan Pelepasan Banduan Secara Lesen (PBSL).

Beliau berkata, setakat ini, pihaknya menjalinkan kerjasama dengan 48 majikan dalam pelbagai sektor atau syarikat, antaranya perkilangan, ladang dan spa.

"Dengan kerjasama ini, ia memberi lebih peluang pekerjaan kepada banduan dan mereka diterima bekerja dengan syarikat. Kebanyakan banduan ini ditawarkan bekerja sebaik dibebaskan.

"Ini menunjukkan bahawa majikan semakin terbuka untuk mengambil prospek (banduan) untuk bekerja dengan syarikat mereka," katanya pada sidang media selepas Program Hari penjara ke-234 peringkat Kelantan dan Majlis Serah Terima Tugas Pengarah Penjara Pengkalan Chepa di Dewan Tan Sri Murad Ahmad di Penjara Pengkalan Chepa di sini hari ini.

Dalam majlis itu, Pemangku Pengarah Penjara Pengkalan Chepa Mohamad Saizi Ibrahim menyerahkan tugas kepada Pengarah baharu, Kamarulzaman Ismail.

Mengulas lanjut Mat berkata, program CSI di negeri ini berjaya berikutan mendapat kerjasama yang sangat baik dengan majikan dan berharap lebih ramai dalam kalangan mereka menyertai program itu.

"Kita juga bekerjasama dengan Lembaga Getah Malaysia cawangan Kelantan dan 97 banduan sudah mendapat sijil penoreh getah serta sudah masuk ke ladang untuk bekerja," katanya.

 

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2024/03/1068988/999-peratus-banduan-jalani-parol-pbsl-dapat-bekerja#google_vignette

 

Sumber : Harian Metro

PUTRAJAYA: Satu pangkalan data bagi usahawan dan syarikat bumiputera perlu diwujudkan bagi mengelak ketirisan dan membendung kegiatan ‘ali baba’.

Menteri Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Johari Abdul Ghani berkata, pangkalan data itu penting bagi membolehkan kerajaan melaksanakan saringan dan mengesahkan sesuatu perniagaan berkaitan bumiputera secara berkesan.

Beliau berkata, pangkalan data ini juga dapat membantu memastikan hanya usahawan bumiputera yang layak menerima projek atau insentif yang dilaksanakan oleh kerajaan.

“Kita nak pengkalan data ini, kalau tak ada sampai bila-bila kita akan lakukan kesilapan termasuk memberi peluang atau mendidik usahawan yang bukan usahawan sebenar,” katanya ketika ditemui pemberita selepas Diskusi Madani 1: Aspirasi Perpaduan Memperkukuhkan Agenda Bumiputera sempena Kongres Ekonomi Bumiputera 2024 di sini, hari ini.

Pada sesi diskusi sama, Johari berkata, konsep ali baba kini mula menjadi punca utama majoriti usahawan bumiputera gagal mencapai kejayaan.

“Negara kita sudah merdeka 67 tahun, bumiputera ada 70 peratus tapi kita masih lagi terperangkap dalam ekonomi seperti hari ini.

“Kita tak berjaya lahirkan usahawan seperti masyarakat Cina yang berjaya kerana mereka tekun dan fokus buat kerja,” katanya.

Katanya, dalam tempoh 25 tahun, kerajaan telah mengagihkan kontrak ataupun projek dianggarkan bernilai RM1.7 trillion kepada usahawan bumiputera.

Namun, katanya, amat malang dalam konsep ‘Ali Baba’ ini menyaksikan ramai usahawan bumiputera mengalami kerugian berbanding ‘ejen’ bumiputera.

 

https://www.utusan.com.my/nasional/2024/02/wujud-pangkalan-data-bumiputera-elak-ketirisan-amalan-ali-baba/

 

Sumber : Utusan