BERITA AGRIKOMODITI 2023

PETALING JAYA: Lebih banyak syarikat Malaysia perlu mengikuti dan menerima pakai rangka kerja alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG), bagi memupuk kemampanan jangka panjang dan memberi kesan positif kepada alam sekitar dan masyarakat, kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Beliau berkata, dengan mengintegrasikan prinsip itu ke dalam strategi syarikat mereka, ia bukan sahaja berupaya memacu pertumbuhan dan keuntungan, malah menyumbang kepada masa depan yang lebih mampan untuk manusia.

"Dalam era kemampanan itu merupakan sebagai satu usaha penting untuk perniagaan, mengekalkan piawaian yang teguh dan mempunyai kualiti yang tiada tandingan adalah sangat diutamakan," katanya pada Majlis Makan Malam Gala ke-55 Tomei Consolidated Bhd malam Rabu.

Beliau berkata, mengambil contoh kejayaan kumpulan Tomei yang menandakan komitmen Malaysia dalam memupuk persekitaran mesra perniagaan yang memberikan peluang setara untuk berjaya, tanpa mengira latar belakang atau keadaan seseorang.

"Di sebalik kejayaan perniagaan kumpulan Tomei, ia amat menggembirakan apabila dapat menyaksikan bagaimana mereka menjadi perintis yang menerima pakai rangka kerja ESG dalam industri pertukangan emas dan barang kemas. Inisiatif proaktif mereka untuk menyumbang kepada masyarakat dan negara sememangnya patut dipuji.

"Dedikasi kumpulan Tomei terhadap kecemerlangan, integriti, dan amalan perniagaan yang bertanggungjawab menjadi petunjuk kepada orang lain untuk dicontohi. Semoga ia menjadi pemangkin dan inspirasi untuk usahawan kita mencapai tahap baharu di peringkat global," katanya. - BERNAMA

 

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/syarikat-malaysia-perlu-ikuti-terima-pakai-rangka-kerja-esg-fadillah-447131

 

Sumber : Astro Awani

Kuala Lumpur: Keberhasilan Projek Penyelidikan & Pembangunan (R&D) oleh Lembaga Getah Malaysia (LGM) didapati masih belum tercapai sepenuhnya kerana aktiviti R&D yang dilaksana belum dapat menyumbang secara langsung kepada pembangunan industri getah Malaysia.

Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) dikeluarkan hari ini mendapati pelaksanaan projek R&D yang lebih menekankan kepada sektor hiliran berbanding sektor huluan, dilihat tidak membantu industri getah semasa yang tidak stabil.

Di samping itu, LKAN menyebut faktor lain seperti saiz pegangan tanah, pandemik Covid-19, usia pekebun kecil, pokok getah tua, kekurangan tenaga buruh dan harga getah yang rendah turut mempengaruhi pengeluaran getah asli negara.

"Semakan audit mendapati daripada 104 projek R&D yang dilaksanakan LGM bagi tempoh 2019 hingga 2022, sebanyak 67 projek (64.4 peratus) sudah berjaya diselesaikan.

"Sebanyak 31 projek atau 29.8 peratus masih dalam tempoh penyelidikan dan tiga projek (2.9 peratus) masih dalam tempoh lanjutan masa serta tiga projek (2.9 peratus) sudah ditamatkan," katanya.

Bagi menampung keperluan industri, LKAN juga mendapati import melebihi eksport getah asli bermula pada 2019 hingga 2022.

"Semakan audit mendapati sasaran peratusan nilai eksport produk hiliran berasaskan getah tidak tercapai pada 2021 dan 2022. Peratus perbezaan sasaran berbanding sebenar pada 2021 dan 2022 adalah sebanyak -4.8 peratus dan -4.0 peratus.

"Sasaran tidak tercapai disebabkan faktor arahan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sewaktu wabak Covid-19, kekurangan tenaga kerja dan jualan sarung tangan getah mengalami penurunan akibat lebihan bekalan di pasaran dan permintaan yang perlahan," katanya.

Sementara itu, pemindahan teknologi dalam industri itu, kebanyakannya secara sumbangan sosial, tidak dapat memberi impak yang signifikan terhadap pemegang taruh yang terlibat dalam industri getah.

"Semakan Audit selanjutnya mendapati daripada 29 projek berkaitan sektor huluan, sebanyak 17 projek dilaksanakan pemindahan teknologi.

"Daripada jumlah tersebut, hanya enam projek (35.3 peratus) dipindah teknologi secara penggunaan dan pelesenan teknologi," katanya.

Selain itu, katanya keperluan dari sektor huluan industri getah yang kurang perhatian menyebabkan R&D yang dijalankan oleh LGM kurang memberi penekanan terhadap keperluan sebenar penggiat industri terutamanya kepada pekebun kecil.

 

https://www.hmetro.com.my/bisnes/2023/11/1032807/lkan-rd-lgm-belum-mampu-menyumbang-kepada-pembangunan-industri-getah#google_vignette

 

Sumber : Harian Metro

KUALA LUMPUR: Sistem Rawatan Efluen Kelapa Sawit (POME) yang diperkenalkan oleh Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOB) berjaya menyelesaikan isu kumbahan minyak kelapa sawit.

MPOB telah bekerjasama untuk membina sistem rawatan efluen kelapa sawit (POME) dan rancangan ini telah dijalankan di kilang milik IOI Group di Kluang, Johor.

Ketua Kumpulan Penyelidikan MPOB, Ts. Dr. Nahrul Hayawin Zainal berkata, hasil daripada pembinaan teknologi secara komersial yang dijalankan oleh kedua-dua pihak telah menghasilkan air efluen sawit yang berkualiti dan memenuhi standard yang diperlukan oleh Jabatan Kualiti Alam Sekitar (JAS).

“Air yang telah dirawat ini tidak perlu dilepaskan ke sungai kerana menghasilkan warna yang jernih.

“Jadi air ini boleh digunakan semula untuk proses di kilang ataupun boleh membasuh semula sistem arang teraktif kita,“ katanya ketika ditemui pada Kongres dan Pameran Minyak Sawit Antarabangsa MPOB yang dirasmikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC) baru-baru ini.

Jelasnya, projek itu telah bermula sejak 2008 tetapi MPOB baru sahaja mengaplikasikan kepada rawatan efluen kelapa sawit di mana kajian telah dibuat pada tahun 2015.

“Projek ini dimulakan selepas mendengar cadangan Jabatan Alam Sekitar (JAS) untuk mengetatkan lagi undang-undang pelepasan air terutamanya dari segi warna air,” ujarnya.

Ts. Dr. Nahrul Hayawin berkata, kaedah rawatan POME dengan menggunakan arang teraktif ini adalah sangat mesra alam dan tiada bahan kimia digunakan semasa proses rawatan.

Menurutnya, teknologi itu menggunakan bahan sumber daripada biojisim sawit iaitu tempurung kelapa sawit yang telah diaktifkan supaya dapat merawat efluen kilang sawit.

“Tempurung kelapa sawit juga mempunyai karbon tinggi dan kandungan abu yang rendah yang menunjukkan ciri-ciri yang sesuai untuk digunakan sebagai bahan suapan bagi penghasilan karbon teraktif,” ujarnya.

Sementara itu, MPOB turut bekerjasama dengan Fusionex International Malaysia memperkenalkan revolusi pintar kilang minyak sawit pertama di dunia yang memanfaatkan kuasa kecerdasan buatan (AI), Internet Perkara (IoT), dan teknologi Industri 4.0 untuk mengoptimumkan pengeluaran minyak sawit yang mampan.

Naib Presiden Kanan syarikat itu, Jacob Isaac berkata, ia adalah satu langkah strategik ke arah menerima rangka kerja Alam Sekitar, Sosial dan Tadbir Urus (ESG).

“Mampan dalam erti kata lain, kita mencipta sifar sisa. Kami menggunakan semula apa sahaja produk sampingan yang keluar dan kami merawatnya supaya tiada pencemaran alam sekitar.

“Teknologi juga boleh membantu pengurangan pelepasan karbon, meningkatkan kecekapan pengekstrakan minyak, mengurangkan terlalu bergantung pada buruh manual dan membolehkan pemantauan masa nyata dan kawalan parameter pengilangan” katanya.

Beliau memberitahu, projek itu telah dijalankan di Keratong, Pahang tetapi masih di peringkat awal namun dijangka siap pada bulan September tahun hadapan.

“Pengilang kelapa sawit konvensional kebiasaannya menghadapi banyak masalah untuk melepaskan air ke sungai sehingga mencemarkan sungai.

“Jadi, apa yang kami lakukan adalah merawat air sisa dan menggunakannya dalam beberapa proses di kilang,” katanya.

Katanya, sejak 10 tahun lalu, Fusionex telah dijemput oleh pemain industri kerana mereka mempunyai teknologi dan kepakaran dalam pengilangan pam minyak.

“Oleh itu, kami bersama beberapa perunding dan jurutera membentuk beberapa jalan penyelesaian” ujarnya.

Katanya, melalui projek perintis itu, ia bukan sahaja menggalakkan pertumbuhan ekonomi tetapi juga melindungi alam sekitar dan memberi manfaat kepada masyarakat keseluruhannya.

“Kami cuba mengubah konsep bahawa pengilangan pintar adalah sesuatu yang inovatif dengan menggunakan teknologi yang sangat canggih di mana anak-anak muda boleh menyukainya.

“Ramai anak muda akan tertarik dalam industri ini dan mereka perlu berfikiran terbuka dan cuba menerima pakai teknologi baru serta semua teknologi ini dan kaedah kejuruteraan baru,” katanya. – UTUSAN

 

https://www.utusan.com.my/nasional/2023/11/teknologi-rawat-efluen-kelapa-sawit/#google_vignette

 

Sumber : Utusan Malaysia

 

KUALA LUMPUR: Kuala Lumpur Kepong Bhd (KLK) mencatatkan keuntungan bersih lebih rendah sebanyak RM834.25 juta bagi tahun kewangan berakhir 30 September 2023 berbanding RM2.16 bilion pada tempoh sama tahun lalu.

Kumpulan perladangan itu dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini berkata, perolehan merosot kepada RM23.64 bilion berbanding RM27.14 bilion bagi tahun kewangan 2022.

Bagi suku keempat berakhir 30 September 2023, keuntungan bersih KLK susut kepada RM116.30 juta daripada RM462.13 juta pada suku sama tahun lalu.

Perolehan untuk suku keempat tahun kewangan 2023 berkurangan kepada RM5.77 bilion berbanding RM6.97 bilion sebelum ini.

Menurut KLK, keuntungan sebelum cukai sektor perladangan pada suku keempat turun 18.7 peratus kepada RM417.5 juta berbanding RM513.6 juta pada tahun lalu, terutamanya berikutan volum jualan minyak sawit mentah (MSM) yang rendah dan penyusutan purata harga jualan MSM dan isirung sawit.

Kumpulan itu kekal komited untuk menambah baik kecekapan operasi ladang bagi meningkatkan produktiviti walaupun mengalami kesan buruk daripada fenomena El Nino, katanya.

KLK berkata, peningkatan kecil hasil bagi tahun kewangan 2023 membuktikan dedikasi kumpulan ini.

Menurut kumpulan, bagi tahun kewangan 2023, pihaknya berjaya menangani isu kekurangan pekerja yang menghasilkan keperluan untuk melatih pekerja baharu dan tiada pengalaman.

Turut diberikan perhatian adalah memulihkan semula keadaan pertanian serta kecekapan pemulihan dan kualiti tanaman.

"Kumpulan turut menumpukan untuk mengekalkan piawaian penanaman semula yang tinggi untuk hasil lebih baik pada masa akan datang.

"Secara keseluruhannya, kumpulan ini optimis namun berhati-hati terhadap keputusan kewangan tahun kewangan 2024 walaupun dalam persekitaran kadar faedah tinggi serta serta konflik geopolitik yang boleh menjejaskan ekonomi global," katanya. -BERNAMA

 

https://www.bharian.com.my/bisnes/korporat/2023/11/1180363/harga-sawit-rendah-jejas-keuntungan-bersih-klk

 

Sumber : Berita Harian

PUTRAJAYA: Perkembangan dan pembangunan industri perabot hijau berpotensi menjadikan industri itu sebagai 'the next trillion dollar business', kata Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.

Fadillah yang juga Menteri Perladangan dan Komoditi berkata, industri perabot hijau dapat meningkatkan industri perabot di Malaysia selain menyumbang kepada peningkatan ekonomi hijau di negara ini.

Beliau berkata, pembuatan perabot hijau yang menggunakan bahan semula jadi tidak mengandungi bahan berbahaya dan tidak melepaskan gas berbahaya, berupaya mengurangkan pencemaran alam sekitar.

"Ini kerana penggunaan perabot adalah keperluan pada masa kini. Ia boleh menjadi punca pencemaran kepada alam sekitar jika tidak diurus dengan sempurna.

"Saya menyarankan dalam membangunkan (industri) perabot hijau, perkara itu perlulah dilihat secara holistik kerana setiap ekosistem penghasilan perabot menyumbang kepada penghasilan jejak karbon," katanya ketika berucap pada majlis makan malam Simposium Perabot Hijau Kebangsaan 2023 di sini, malam ini.

Turut hadir Menteri Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC), Nik Nazmi Nik Ahmad dan Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Perhutanan Malaysia (FRIM) Dr Ismail Parlan.

Fadillah berkata, usaha FRIM mengiktiraf syarikat di Malaysia dengan pengiktirafan perabot hijau di bawah Skim Pensijilan Perabot Hijau FRIM mampu membawa impak positif kepada syarikat yang terbabit dalam industri perabot hijau.

Ini kerana usaha itu mampu meningkatkan kredibiliti dan daya saing syarikat seterusnya membantunya memasarkan produk perabot hijau di pasaran domestik dan antarabangsa, katanya.

Beliau berkata, eksport perabot kayu adalah penyumbang utama kepada keseluruhan eksport industri perkayuan negara, dengan mencatatkan nilai eksport sebanyak RM11.1 bilion daripada keseluruhan eksport industri perkayuan negara iaitu RM25.2 bilion pada tahun lalu.

"Produk perabot kayu negara mempunyai kualiti pembuatan yang tinggi dan rekaan menepati kehendak serta citarasa pengguna di peringkat global. Satu anjakan baharu diperlukan dalam segmen pembuatan perabot kayu untuk tingkatkan nilai eksport dalam pasaran," katanya.

Simposium Perabot Hijau Kebangsaan 2023 bertemakan 'Melestarikan Industri Ke Arah Ekonomi Kitaran' anjuran FRIM dengan kerjasama pihak Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) disertai lebih 200 peserta terdiri daripada wakil agensi kerajaan, peserta industri dan pegawai penyelidik dalam bidang industri itu.– BERNAMA

 

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2023/11/1179925/industri-perabot-hijau-berpotensi-jadi-next-trillion-dollar-business

 

Sumber : Berita Harian