SIARAN MEDIA

KERJASAMA LEMBAGA KOKO MALAYSIA DAN NESTLE (MALAYSIA)

BERHAD HASILKAN PRODUK COKLAT DARIPADA  BIJI KOKO BORNEO  

Menteri Perladangan dan Komoditi, YB Datuk Seri Johari Abdul Ghani telah melancarkan produk baharu KitKat® Dark 52% keluaran Nestlé (Malaysia) Berhad dengan kerjasama Lembaga Koko Malaysia (LKM) di Pusat Inovasi dan Teknologi Koko LKM, Nilai, Negeri Sembilan, hari ini. 

Produk KitKat® Dark 52% merupakan produk coklat single origin Borneo yang menggunakan 100 peratus biji koko Malaysia daripada Sabah dan Sarawak. Pengeluaran sumber koko daripada Borneo tersebut adalah menerusi kaedah pengurusan tanaman mampan (sustainable agriculture) yang berpotensi untuk dimajukan serta berupaya mengangkat nama biji koko Borneo agar lebih dikenali di persada antarabangsa.


Kerjasama antara LKM dan Nestlé merupakan inisiatif Nestlé Borneo Cocoa untuk memberi fokus kepada pengeluaran koko mampan serta memupuk kesedaran kepada petani serta komuniti mengenai pentingnya penjagaan alam sekitar di samping mengamalkan aktiviti penanaman berasaskan teknologi hijau. Kerjasama seumpama ini mampu menggalakkan impak positif dari segi peningkatan hasil pengeluaran biji koko tempatan mampan serta berkeupayaan meningkatkan sumber pendapatan petani koko secara umumnya.

Turut hadir di majlis pelancaran, Pengerusi LKM, YB Datuk Matbali Musah; Ketua Pengarah LKM, YBhg. Datuk Dr. Ramle Haji Kasin dan Ketua Pegawai Eksekutif Nestlé (Malaysia) Berhad, Encik Juan Aranols.

KEMENTERIAN PERLADANGAN DAN KOMODITI 

6 Mei 2024