SIARAN MEDIA

MAJLIS PERASMIAN ANUGERAH PERKHIDMATAN CEMERLANG  2023 DAN SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI ANJURAN MTIB  

 

YB Datuk Seri Johari bin Abdul Ghani, Menteri Perladangan dan Komoditi hari ini telah menyempurnakan Majlis Perasmian Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC 2023) MTIB dan Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2024. Program ini telah dianjurkan oleh Lembaga Perindustrian Kayu Malaysia (MTIB) bertempat di Dewan Persidangan MTIB, Tingkat 13 Menara PGRM.

Objektif program ini adalah untuk meraikan 36 orang penerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang MTIB 2023 sebagai tanda penghargaan MTIB kepada semua warga kerja MTIB yang telah membantu dalam memastikan industri perkayuan Malaysia terus kekal di arus perdana.  

Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) merupakan penghargaan Kerajaan kepada pegawai perkhidmatan awam yang telah memberi perkhidmatan cemerlang di samping pengiktirafan terhadap perkhidmatan yang bermutu tinggi berdasarkan prestasi tahunan pegawai. Pemberian APC diberi kepada sejumlah maksimum 8 peratus daripada jumlah pegawai yang sedang berkhidmat pada 31 Disember tahun penilaian bagi setiap Agensi. Seramai 36 orang warga kerja MTIB telah dipilih oleh Mesyuarat Panel Pembangunan Sumber Manusia 1 (PPSM 1) untuk menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) berdasarkan kepada prestasi kerja yang cemerlang pada tahun 2023.  

Di kesempatan majlis ini juga, Polisi Keselamatan Siber (PKS) MTIB dilancarkan bagi menggantikan Dasar Keselamatan ICT (DKICT) yang telah digunakan sejak tahun 2007. Polisi ini menyenaraikan peraturan dan menerangkan peranan semua pihak yang terlibat selaras keperluan pengurusan keselamatan maklumat di ruang siber yang luas serta risiko dan ancaman yang semakin meningkat.

   

Untuk makluman semasa, nilai keseluruhan eksport kayu dan produk kayu negara pada tahun 2023 adalah berjumlah RM21.84 bilion. Manakala nilai import kayu dan produk kayu negara pula adalah berjumlah RM7.60 bilion.

 

KEMENTERIAN PERLADANGAN DAN KOMODITI 

25 April 2024