SIARAN MEDIA

MEMORANDUM PERJANJIAN PROJEK RINTIS MACHINE SPECIALIST

IMPAC-SDPB DIJANGKA HASILKAN 100 PEKERJA TEMPATAN BERKEMAHIRAN DALAM SEKTOR PERLADANGAN SAWIT

 

Timbalan Menteri Perladangan dan Komoditi, YB Datuk Chan Foong Hin hari ini menyaksikan pemeteraian Memorandum Perjanjian ( Memorandum of Agreement ) Projek Rintis Machine Specialist antara Institut Perladangan dan Komoditi Malaysia (IMPAC) dan Sime Darby Plantation Berhad (SDPB) semasa sesi lawatan kerja beliau di Sime Darby Plantation R&D Centre, Pulau Carey, Selangor hari ini.

Inisiatif kerjasama menerusi projek rintis ini membuka peluang pekerjaan kepada warga belia (dikenali sebagai Projek Lokal) untuk meningkatkan penglibatan pekerja tempatan dalam sektor perladangan yang berkebolehan secara praktikal serta memiliki pengalaman dalam bidang spesialisasi mesin. Antara objektif program yang berorientasikan jaminan kerjaya ini adalah bagi menyediakan 100 peluang pekerjaan bernilai tinggi (high value job) dalam bidang Machine Specialist di sektor perladangan sawit.

Projek yang akan dilaksanakan di Akademi Sime Darby Plantation, Pulau 

Carey, Selangor mengambil masa selama 3 bulan 2 minggu bermula pada Februari 2024 melibatkan 100 orang perantis. Antara kriteria pemilihan perantis adalah mereka yang berkelulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), berumur 18 hingga 35 tahun (keutamaan diberikan kepada golongan B40), berminat dalam bidang jentera pertanian, latihan kemahiran teknikal, serta mempunyai kemahiran komunikasi dan interpersonal yang baik.

Perantis yang berjaya menamatkan latihan dan lulus ujian penilaian akan ditempatkan di Sime Darby Plantation Berhad dan pemain-pemain industri lain. Kolaborasi IMPAC dan SDPB merupakan kerjasama sinergi antara pemain industri dan agensi dalam menyokong inisiatif Kerajaan ke arah menggalakkan penggunaan mekanisasi dan automasi dalam operasi perladangan.  

Sebelum itu, YB Datuk Chan Foong Hin turut menyaksikan sesi menandatangani perjanjian kerjasama antara SDPB bersama Universiti Malaya bagi Projek Alat Pemotong Laser (Laser Cutter Project) Fasa 2. Projek kolaborasi tersebut telah bermula sejak 2021 bagi tujuan pembangunan teknologi pemotongan menggunakan laser bagi bidang kerja penuaian dalam industri perladangan kelapa sawit. Di acara tersebut juga, pihak Universiti Malaya turut menyerahkan projek prototaip Alat Pengesan Kematangan Buah Sawit Laser (Laser Ripeness Sensor) kepada SDPB yang telahpun diselesaikan pada akhir tahun 2023.  

Kementerian sentiasa menyokong penuh inisiatif SDPB dalam mencapai hasrat meningkatkan penglibatan pekerja tempatan berkemahiran dan berkualiti secara tidak langsung mengurangkan kebergantungan kepada tenaga kerja asing.

 

KEMENTERIAN PERLADANGAN DAN KOMODITI  23 FEBRUARI 2024